Szavazás

Melyik a kedvenc tengerimalac fajtád?
 

Belépés

Hirdetések

SZÍNEK, VÁLTOZATOK:

Fekete: A szín mély és csillogó, a szőrszálak egyformán feketék egészen a bőrig, a szín csak a hasi oldalon lehet kissé mattabb. A fülek, talppárnák és a karmok feketék. A szemek egészen sötét barná

Csokoládébarna: Erőteljes, sötét, az étcsokoládéra hasonlító szín. A szőrszálak egyformán sötétek, egészen a bőrig. A szemek sötét rubinvörösek. A fülek, a talppárnák és a karmok sötétbarnák.

Lila: Egyenletes, közepes galambszürke, bézs (barnás) beütés nélkül. A szemek pirosak (pink). A fülek és a talppárnák hússzínűek. A karmok pigment-hiányosak, szaru-színűek.

Bézs: Egyenletes, közepes szín. A szemek pirosak (pink). A fülek és a talppárnák hússzínűek. A karmok pigment-hiányosak, szaru-színűek.

Kék: Enyhén kékes árnyalatú galambszürke. A szemek sötét rubinvörösek, Az orr, a fülek és a talppárnák pigmentje sötét, lehetőleg kékes árnyalatú. A karmok sötétek.

Kávébarna: Meleg, világos csokoládészín, a tejeskávéra hasonlít. A szemek rubinpirosak, a fülek és a talppárnák enyhén pigmentált hússzínűek.

Vörös: Erős, sötét, az ír szetterekéhez hasonló szín. A szemek barnák. A fülek sötéten pigmentáltak, a talppárnák szinte feketék. A karmok sötétek. A szemek barnák.

Arany: Közepes, narancs-szerű színárnyalat, sárga, rezes vagy vöröses beütéstől mentes. A szemek pirosak (pink) vagy sötétek. A fülek és a talppárnák hússzínűek. A karmok pigment-hiányosak, szaru-színűek.

Sáfrány: Közepes homokszín. A szemek pirosak (pink). A fülek és a talppárnák hússzínűek. A karmok pigment-hiányosak, szaru-színűek.

Sárga: Sötét, okkersárga-szerű szín. Se nem túl világos, se nem túl sötét, vöröses árnyalattól mentes. A fülek és a talppárnák hússzínűek. A karmok pigment-hiányosak, szaru-színűek. A szemek barnák.

Krém: Egyenletesen halvány színű, citrom vagy sárga árnyalattól mentes. A szemek barnák. A fülek és a talppárnák hússzínűek. A karmok pigment-hiányosak, szaru-színűek.

Fehér: Tiszta hófehér színű. A szemek pirosak (pink), barnák vagy kékek. A fülek és a talppárnák hússzínűek. A karmok pigment-hiányosak, szaru-színűek.

 

AGUTI RÖVIDSZŐRŰ

A szőrszálakon két szín található: a bőrhöz közelebbi rész fekete, vagy a fekete-sor egyik színét mutatja, a kifelé eső rész vörös, vagy a vörös-sor egyik színe. A külső szín élénk, csillogó, a belső leér a bőrig. A hasi oldal kivételével ilyen szőrszálaknak kell borítaniuk az állatot. Nem lehetnek jelen sávok, foltok, és egyéb egyenetlenségek, pl. szemgyűrű. A mellkason lévő aguti szálaknak jól le kell húzódniuk a mellső lábak közé. A lábak szőrzete is aguti színű. A has homogén színe az aguti szálak külső színét mutatja, határozott választóvonalak között, keskeny sávban húzódik, de ez a keskenység természetesen nem mehet az állat kondíciójának rovására. A széles has és homogén hascsík is korrekt, amennyiben oldalról nem látható.

A szőrszálakon előforduló két szín függvényében az alábbi változatokban fordul elő. A szemek, fülek és talppárnák és karmok színe a fekete-sor aktuális színénél az egyszínűek sztenderdjeiben leírtaknak felel meg.

TEKNŐCTARKA

Fekete és vörös színű területek váltják egymást az egész testfelületen. A fekete és a vörös szőrszálak színe az egyszínűeknél leírt kívánalmaknak feleljen meg. A fekete és a vörös területek minél nagyobb számban és lehetőleg egyenlő arányban legyenek jelen, határvonalaik legyenek élesek, határozottak, mindenféle keveredés nélkül. Ideális esetben a vörös és a fekete területek az állat hosszanti középvonala mentén (a háti és a hasi oldalon is) váltogatják egymást. Nemkívánatosak a test jobb és bal oldalán összefüggően áthaladó sávok. A fülek és a talppárnák feketék. A szemek egészen sötét barnák. A karmok lehetőleg feketék, de a szaruszín megengedett.

TEKNŐCTARKA-FEHÉR

Fekete, vörös és fehér színű területek váltják egymást az egész testfelületen. A fekete és a vörös szőrszálak színe az egyszínűeknél leírt kívánalmaknak feleljen meg. A fekete, a vörös és a fehér területek minél nagyobb számban és lehetőleg egyenlő arányban legyenek jelen, határvonalaik legyenek élesek, határozottak, mindenféle keveredés nélkül. Ideális esetben a fekete, a vörös és a fehér területek az állat hosszanti középvonala mentén (a háti és a hasi oldalon is) váltogatják egymást. Az állat mindkét oldalán minden szín legalább egyszer jelenjen meg. Nemkívánatosak a test jobb és bal oldalán összefüggően áthaladó sávok. A fülek és a talppárnák színét az dönti el, hogy milyen színű területre esnek. A két szem különböző színű is lehet. A karmok színe lehetőleg az adott láb színének feleljen meg.

BIKOLOR

Két különböző színű területek váltják egymást az egész testfelületen, melyek egyike nem fekete vagy vörös. A két szín árnyalata és intenzitása a megfelelő egyszínűeknél leírt kívánalmaknak feleljen meg. A különböző színű területek minél nagyobb számban és lehetőleg egyenlő arányban legyenek jelen, határvonalaik legyenek élesek, határozottak, mindenféle keveredés nélkül. Ideális esetben a különböző színű területek az állat hosszanti középvonala mentén (a háti és a hasi oldalon is) váltogatják egymást. Nemkívánatosak a test jobb és bal oldalán összefüggően áthaladó sávok. A fülek, a talppárnák, a szemek, és karmok színe lehetőleg a két jelenlévő szőrszín által meghatározott.

 

TRIKOLOR

Három különböző színű területek váltják egymást az egész testfelületen, mely színek egyike fehér, egyike pedig nem fekete vagy vörös. A színes szőrszálak színe az egyszínűeknél leírt kívánalmaknak feleljen meg. A kétféle színes és a fehér területek minél nagyobb számban és lehetőleg egyenlő arányban legyenek jelen, határvonalaik legyenek élesek, határozottak, mindenféle keveredés nélkül. Ideális esetben a különböző színű területek az állat hosszanti középvonala mentén (a háti és a hasi oldalon is) váltogatják egymást. Az állat mindkét oldalán minden szín legalább egyszer jelenjen meg. Nemkívánatosak a test jobb és bal oldalán összefüggően áthaladó sávok. A fülek és a talppárnák színét az dönti el, hogy milyen színű területre esnek. A két szem különböző színű is lehet. A karmok színe lehetőleg az adott láb színének feleljen meg.

BRINDLE

Fekete és vörös szőrszálak egyenlő arányban és egyenletesen keverednek a teljes testfelületen. Egyik szín se képezzen összefüggő területeket. A fülek és a talppárnák feketék. A szemek egészen sötét barnák. A karmok lehetőleg feketék, de a szaruszín megengedett.

Ha a két szín egyike nem fekete vagy vörös, a brindle higított változatáról van szó. Ha a két szín egyébként korrekt eloszlást mutat, nem kell hátrányban részesíteni ezeket a színváltozatokat sem. A fülek, szemek, talppárnák és karmok színe a fekete vagy a fekete-sor jelenlévő szőrszínének feleljen meg.

HOLLAND

Fehér és színes területek által kialakított jellegzetes színösszeállítás. A színes területek helye ideális esetben a következő: Két, szimmetrikus, tojás alakú folt a fej két oldalán, melyek kiterjednek a fülekre és a szemekre, és fedik a pofákat. Nem érhetnek túl a bajusz-szálakon. A fülek mögött egyenes vonalban találkoznak, és záródnak. Közöttük fehér orrsáv indul, és szélesedik fokozatosan az orr irányában. A test elülső része a két fejfolt kivételével fehér. A törzs közepén egy keresztirányú, határozott vonal választja el ez a fehér területet, és a törzs hátulsó részének színét. A két terület közötti választóvonal határozott és éles legyen, és nem nyúlhat előre a mellső lábakig. A hátulsó lábak is színesek, a két fehér "zokni" kivételével. A hátulsó lábak fehér színe ideális esetben a csánk és az ujjvégek felétől indul, de semmiképpen nem nyúlhat a csánkok fölé. Legalább az ujjaknak fehéreknek kell lenniük.
A fehér és színes területek közti határolóvonalak mindenhol élesek, keveredéstől mentesek legyenek.
A színes szőrszálak színe az egyszínűeknél vagy az agutiknál leírt kívánalmaknak feleljen meg. A szemek és a fülek színét a színes terület határozza meg. A karmok szaru-színűek.

 

HIMALÁJA

Az alapvetően fehér testfelületen színes jegyek találhatók az orron, a füleken és a lábakon. Az orrfolt ideális esetben körte-alakú, eléri a belső szemzugokat, és kissé felnyúlik a szemek között. Kontúrja határozott. A fülek egészen a tövükig színesek. A mellső és a hátulsó lábak is színesek, a szín a lehető legnagyobb mértékben húzódjon fel a lábakon.
A test fehér színe a lehető legfehérebb legyen, bár az idősebb állatok esetében egy egészen enyhe sárgás árnyalat elnézhető.
A színes területek feketék vagy csokoládébarnák, esetleg a fekete-sor más színében is előfordulhatnak, de intenzitásuk messze nem éri el a fekete és csokoládébarna jegyekét.
A szemek pirosak (pink), a fülek, a talppárnák és a karmok színét a jegyek színe határozza meg.

DALMATA

Az állat feje és lábai színesek, törzse pettyezett fehér. A fejen határozott fehér orrsáv fut végig. A törzs pettyei tiszták, határozottak, jól elkülönülők legyenek, és egyenletes eloszlást mutassanak, a fehér és a színes szálak ne keveredjenek.
A szemek, a fülek, a talppárnák és a karmok színét a jegyek színe határozza meg.

MÁRVÁNYOZOTT

Az állat feje és lábai színesek, törzsén színes és fehér szőrszálak egyenletesen keverednek. A törzsön a fehér és színes szálak keveredése egyenletes, ne legyenek jelen egyszínű területek, se színesek, se fehérek.
A szemek, a fülek, a talppárnák és a karmok színét a jegyek színe határozza meg.

 

CSER / OTTER / FOX

 

A szőrzet nagy része fekete (vagy a fekete-sor valamely színe, a továbbiakban testszín), a test bizonyos pontjain pedig fekete (vagy a fekete-sor egyik színe) tövű, vörös (vagy a vörös-sor egyik színe, a továbbiakban hasi szín) végű szőrszálak találhatók, melyek leginkább a hasi oldalon tűnnek úgy, mintha csak a vörös-sor színét hordoznák.

Testszín: Tiszta egyszínű, más színű szőrszálak nélkül. A hasi színnek megfelelő végű szálak találhatók körben a testen, a has sávjától indulva kb. a törzs magasságának feléig.Fej:Az orrlyukak a hasi színnel szegélyezettek, lehetőleg éles körvonallal. A bajuszszálak színe olyan színű, mint az a terület, ahonnan kiindulnak, vagyis a két szín lehetséges. A szemek körüli gyűrűk is a hasi színt mutatják, lehetőleg kerekek, nem túl szélesek, folyamatosak, megszakítás nélkül. A fülek belső oldala a has színének megfelelő színű szőrrel fedett, a fültőnél is találhatók ilyen színű szőrszálak. Az álltól kiindulva a két oldalon egy-egy, a hasi színnek megfelelő sáv húzódik a szájzugokig.

Mellkas: A mellkason a hasi színnel tűzött végű szőrszálak találhatók, melyek a mellső lábak között a has sávjával találkoznak.

Has: Széles, oldalról is látható hassáv, az azt alkotó szőrszálak a tövüknél kis részben a testszínt, kijjebb a vörös-sor egyik színét mutatják, így a has teljesen úgy tűnik, mintha vörös, vagy annak egyik árnyalata lenne.

Lábak:A mellső és a hátulsó lábak belső oldala a hasi színnek megfelelő. A külső oldalukon is vannak elszórtan ilyen végű szálak.

A szemek, fülek, talppárnák és karmok színe a fekete-sor aktuális színénél az egyszínűek sztenderdjeiben leírtaknak felel meg.