Szavazás

Melyik a kedvenc tengerimalac fajtád?
 

Belépés

Hirdetések

Csak egy kedvenc!?!

Ez az írás azoknak szól, akik szerint a tengerimalac-tenyésztők - mint például én is - túl fárasztóak, túl bonyolultak, túl sznobok és túl drágák ahhoz, hogy kölyköt vegyen tőlük az ember, aki "csak egy kedvencet" akar.

Akik csak egy kedvencet szeretnének… Miért is szeretnének tengerimalacot? A kedvessége miatt? A külleme miatt? Praktikus mérete és egyéb tulajdonságai miatt? Vagy valami más csodás jellemvonása miatt?

Mit gondolnak, miért jellemzők mindezek a tengerimalacokra? Egyszerű! A gondos, szelektív, tervezett tenyésztés miatt, amivel megpróbáljuk mindig a legjobbat létrehozni, hogy minden "csak egy kedvenc", ami kikerül tőlünk, felmutassa azokat a jellemzőket, melyektől egy tengerimalac tengerimalac, legyen az rövid- vagy hosszúszőrű, rex vagy sheltie. Egy lelkiismeretes tenyésztőnek ugyanannyi időbe, energiába és pénzbe kerül egy "csak kedvenc" felnevelése, mint egy egészen kiváló küllemű kiállítási malacé. Azonkívül ezek az állatok mind egy alomból, egy vonalból születnek, és akár ugyanazok is lehetnek! Rengeteg kiállítási sztár éli a házikedvencek életét akár aktív kiállítási és tenyész-karrierje után, akár már egészen kölyökkorától.

Soha nem hoznék le egy almot csupán azért, hogy egy díszállatboltnak vagy éppen "kedvencnek" adhassam el őket. Az szaporítás. És sokkal olcsóbb is. Nem kell a malacok tulajdonságait vizsgálni, nem kell foglalkozni egészségükkel, küllemükkel… semmivel. Nem kell a lehető legjobb tenyészállatokat felhajtani. Nem kell a többi tenyésztővel együttműködni, tenyészállatokat cserélni, kölcsönösen fedeztetni. Elég az éppen kéznél lévő hím, hiszen az ott van helyben. És olcsóbb is.

Hogy nem hoznék le egy almot pusztán a kisállat-piac számára, nem jelenti azt, hogy nem adnám el szívesen az egész almot "csak kedvenc"-et keresőknek. Ez azt jelenteni, hogy olyan minőségi állatot kapnak "kedvencnek", amilyet megérdemelnek. A tudatosan választó, igényes és érdeklődő vevők mindig a lehető legjobb állatot érdemlik meg. Hiszen minden munka, befektetett energia, a kiállítási sikerek mellett a legfontosabb feladat egy tenyésztő számára mégis annak biztosítása, hogy az eladott állatok lelkiismeretes embereknél, megnyugtató helyen legyenek. A "tenyésztői munka" nagy részét a kiöregedett állatok ellátása, kezelése, az újra-elhelyezést igénylő állatok sorsának megoldása jelenti.

Önnek kell eldöntenie, hogy "csak kedvencnek" a lehető legjobbat választja, vagy megelégszik azzal, hogy kedvence minden szempontból már eleve a második helyről indul.

… És mielőtt bárki félreértené: ez az írás nem bármi/bárki ELLEN, hanem a tudatosan "tervezett", ismert hátterű, igényes tenyészetekből származó állatok MELLETT íródott.

Siklósi István, Brentwood Hotel tenyészet